Yeraltı su depoları farklı amaçlar güdülerek tercih edilen su depo türlerinden birisidir. Bu sebeple de kullanıcılar tarafından en sık sorulan sorulardan biri de; “Yeraltı Su Depolarının Avantajları ve Kullanım Alanları Nelerdir?” olmaktadır. Günümüzde firmalar tarafından sık tercih edilen bu depo türleri kullanım amacıyla değişiklik göstermektedir. Ayrıca sadece firmalar tarafından değil, kişisel olarak da kullanım alanı oluşturulabilmektedir.
Yeraltı Su Depolarının Genel Tanımı ve Özellikleri
Yeraltı su depolama sistemleri adından da anlaşıldığı üzere yer altında kullanılan depolama tipidir. Bu depoların kendi içerisinde farklı avantajları ve faydaları bulunmaktadır. Kullanım esnasında özelliklerine dikkat edilerek tercih edildiği bilinmektedir. Meksis firması olarak, kullanıcılara fayda sağlaması amacıyla üretmeye ve satışına devam ediyoruz.
Yeraltı Su Depoları Nedir?
Toprak altı su depoları olarak da adlandırılmaktadır. Yerin üstünde ve görünür vaziyette değil, toprak altına kurulumu sağlanan depolarıdır. Depoların dışarıdan görünmemesi alandan tasarruf sağlamaktadır. Diğer taraftan üretim aşamasında kullanılan malzemeleri de farklılaşmaktadır. Tüm bunlar düşünüldüğünde belirli sektörlerde kullanılmasıyla öne çıkmaktadır.
Bu içerikte ilginizi çekebilir > Yangın Su Depoları: Özellikler ve Seçim Kriterleri
Yeraltı Su Depolarının Temel Özellikleri
Temel özellikleri arasında öncelikle kullanım noktaları bulunmaktadır. Yeraltında kullanılıyor olmasıyla akaryakıt istasyonları tarafından başlıca tercih edilmektedir. Diğer taraftan özellikleri arasında kullanılan malzemeleri de öne çıkmaktadır. Üretim aşamasında tercih edilen malzemeler yer altındaki toprak basıncından korunması için özenle seçilmektedir.
Toprağın üzerine yarattığı basınçtan hiçbir şekilde etkilenmemektedir. Böylece olası bir toprak kayması ya da diğer durumlardan kolay kolay etkilenmeyecektir. Son olarak özellikleri arasında farklı boyutlarda üretilebiliyor oluşu gelmektedir. Tamamen ihtiyaca bağlı olarak istekler göz önünde bulundurularak üretimleri gerçekleşmektedir.
Yeraltı Su Depolarının Avantajları
Su depolarının avantajları modeline bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Söz konusu yeraltı su depoları olduğunda bu avantajlar net bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Çünkü onu diğer depolardan ayıran özellikle görünüm itibari ile belli olmaktadır. Tercih yapacağınız sırada bu avantajlara göz atmanız önem kazanmaktadır.
Yeraltı Su Depolarının Faydaları
Yeraltı su depolarının faydaları arasında öncelikle alandan tasarruf sağlaması bulunmaktadır. Özellikle yerden yana sorun yaşayan firmalar adına bu tarz depolamalar önem arz etmektedir. Toprak altına entegre edilmesiyle birlikte hem görünüş olarak kalabalık yaratmaz hem de alanı daha iyi kullanmanıza yardımcı olur.
Diğer taraftan dışarıdan gelebilecek faktörlere karşı daha korunaklı olacaktır. Doğa olaylarından etkilenmemesinden dolayı tercihler arasında en başta bulunmaktadır. Çünkü bu depoların toprak altında tek maruz kalacağı şey toprak olacaktır. Yağış ya da yangın gibi unsurlarla karşı karşıya kalmaması sıvıyı korurken avantaj sağlamaktadır.
Diğer Su Depo Türlerine Göre Yeraltı Su Depolarının Üstünlükleri
Satın alacağınız yeraltı su depolarının faydaları diğer depolara göre üstünlük elde edilmesine yardımcı olmaktadır. Bahsi geçen yeraltı su depoları üstünlükleri ile göze çarpmaktadır. Öncelikle bahsedilen bu modellerin ilk üstünlüğü kurulumu ile alakalıdır. Kısa sürede hazırlanarak toprak altına sabitlenip yerleştirilmektedir. Kurulumda ciddi bir süre harcanmamaktadır.
Alacağınız diğer depoların korunaklı olması amacıyla malzeme seçimi özenle yapılır. Ancak dış faktörlere açık bir halde kullanılıyor olması her an tehlikeyi beraberinde getirmektedir. Yangın, deprem ya da diğer doğa olaylarından etkilenme olasılıkları yüksektir. Halbuki yeraltı su depoları dış etkenlerden etkilenmemektedir.
Yeraltı Su Depolarının Kullanım Alanları
Su depolarının kullanım alanları amaca bağlı olarak değişiklik gösterse de genel olarak bulunduğu noktalar mevcuttur. Tarımda ve sanayide kullanılmak üzere tercih edilebilmektedir. Fakat söz konusu yeraltı su depolama sistemleri olduğunda kullanım alanlarında da artış meydana gelebilmektedir.
Endüstriyel Kullanım Alanları
İlk olarak su depoları kullanım alanları arasında endüstri bulunmaktadır. Üretim esnasında ihtiyaç olan suyu karşılamak adına tercih edilmektedir. Üstelik sadece su depolaması da yapılmamaktadır. Duruma göre deterjan, şarap ya da akaryakıt depolamasının da yapılması gerekir. Yeraltı su depoları özellikle akaryakıt alanlarında toprak altında birikmesi amacıyla kullanılmaktadır.
Bu içerikte ilginizi çekebilir > Domestik Silindirik Su Depoları: Özellikler ve Seçim Kriterleri
Ev ve İşyerleri İçin Kullanım Alanları
Yeraltı su depoları sadece firmalar tarafından kullanılmamaktadır. Ev ve küçük çaplı işyerleri için de oldukça önemlidir. Özellikle tarım ile alakalı noktalarda bu yüzden alınmaktadır. Aynı zamanda olası su kesintilerinde mağduriyet yaşatmamak adına da kullanılabilmektedir. Böylece yaşam içerisinde aksama olmadan ihtiyacı karşılamak mümkün olacaktır.
Yeraltı Su Depolarının Kurulumu ve Bakımı
Yeraltı su depo kurulumu diğer modellere göre değişiklik göstermektedir. Çünkü üretim aşamasında göz önünde bulundurulan unsurlarda farklılaşmaktadır. Bu yüzden kurulum esnasında bazı koşullara dikkat edilerek özenle bir yerleşim yapılmaktadır.
Yeraltı Su Depolarının Kurulum Süreci
Öncelikle yeraltı su depolama sistemleri tek parça halinde üretilmektedir. Özel araçlarla üretilen bu su depoları kullanılacak alana taşınmaktadır. Taşıma işlemi sonrası yerleşmesi hedeflenen alanda kazı yapılmaktadır. Deponun boyutları düşünülerek yapılan kazı sonrası depoyu tutması adına bazı işlemler gerçekleşir. Son aşamada depo içeriye koyularak toprak ile üstü kapatılmaktadır.
Periyodik Bakım ve Onarım Gereksinimleri
Diğer su depoları ile kıyaslandığında bakımı için ekstra bir uğraş gerektirmemektedir. Toprak altında yer alması bakımını da zorlaştıran bir unsurdur. Bu yüzden kolay bakım gerektirmeyecek şekilde özel malzemelerle üretimi yapılmaktadır. Son derece sağlam olması da önemli olan diğer detaylardan birisidir. Böylece ekstra bir uğraş gerektirmeden kullanım imkânı sunmaktadır.
Tüm bunlar düşünüldüğünde yeraltı su depoları günümüzün en yaygın kullanım türlerinden birisidir. Akaryakıt istasyonlarında özellikle tercih edilmektedir. Boyutları fark etmeksizin siz de bu tarz bir depo almak isterseniz Meksis firmamızla iletişime geçebilirsiniz.