Meksis: Endüstriyel Isı Cihazları ve Modüler Su Depoları

BLOG
Suyun depolanması, hem ev hem de endüstriyel alanlarda hayati bir ihtiyaçtır. Tonluk su deposu, azalan su kaynaklarının korunması ve verimli kullanımı için ideal bir çözüm sunar. Blog yazımızda, tonluk su depolarının yapısal tasarımları, üretim süreçleri ve malzeme farklılıklarından fiyat çeşitliliklerine kadar pek çok detayı keşfedeceksiniz. Bu etkili su depolama çözümleri hakkında daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin.

Su Yönetiminde Tonluk Su Deposu ile Devrim: Evden Endüstriye

Prizmatik Su Depolarının Temel Özellikleri ve Yedek Parçalar

Tonluk su deposu, senelerdir suyun depolanması için etkili olan bir üründür. Su hayatın temel ihtiyaçlarından birisidir. Doğrudan tüketim kadar üretim alanlarında da ihtiyaç duyulmaktadır. Geçmişten günümüze önemli olan su kaynakları özellikle giderek azalmasından dolayı önem arz eder. Azalan su kaynakları, yağış oranlarının düşmesi suyun daha fazla korunmasını zorunlu hale getirir. Bu aşamada tonlu su deposu ihtiyacı ortaya çıkar.

Var olan suyu yönetebilmek, korumak ve kullanıma kadar depolamak için tonluk su depoları yılladır kullanılmaktadır. Ev tipi su depoları başta olmak üzere endüstriyel alan için de farklı hacimlerde üretilen su depoları bulunur. Depolama sayesinde su kaynakları daha verimli ve etkili olacak şekilde saklanır.

İhtiyaç göz önünde bulundurularak ev ve endüstriyel, sanayi tipi olmak üzere üretimler farklılaşır. Meksis firması olarak farklı hacimlerde su depoları üretmekteyiz. Senelerde kullanıma uygun olacak şekilde dilediğiniz malzemeden üretilmiş olan ürünleri sipariş edebilirsiniz. Kısa sürede tarafınıza kullanılmak üzere iletilecektir.

>> Su depolarımızın çeşitlerini incelemek için “Su Depoları” ürünlerimizi inceleyiniz.

Farklı Kapasitelere Sahip Su Depolarının Yapısal Tasarımı

Tonluk su depolarının üretimi esnasında yapısal tasarım farklılıkları bulunur. Bunun temel sebebi kullanıldığı alana uyum sağlaması ve uzun ömürlü olmasıdır. Kapasiteleri de kullanılan malzemeler gibi değişecektir. Çünkü ev tipi alanlarda görece daha küçük depolar yeterli olurken endüstriyel alanlarda daha yüksek kapasite gerekecektir.

1.En Yaygın Kullanılan Malzemeler

Tasarımların en büyük farkı üretim aşamasında kullanılan malzemelerden kaynaklanır. Bu malzemeler özenle seçilerek şekil verilir. Su depolarında sıvının beklemesine bağlı olarak yosun ya da paslanmanın önüne geçilmesi için kullanılan malzeme önem arz eder. Tüm bunlar düşünüldüğünde genellikle şu malzemeler kullanılır:

  • Polietilen (PE)

Polietilen, LLDP adı verilen bir malzemeden elde edilir ve günümüze su depoları başta olmak üzere çeşitli alanlarda kullanılır. Kolay elde edilmesi, maliyetinin düşük olması ve sağlam yapısı sayesinde beğenilir. Dışarıdan gelecek güneş ışınlarını keserek içerideki sıvının ilk günkü gibi kalmasını sağlar.

  • Paslanmaz Çelik

Tonlarca suyu depo alanında uzun süreli korumak güvenlik açısından bazen zordur. Hava, sıvı ve iç malzemelerin teması ile zamanla korozyon oluşabilir. Halbuki paslanmaz çelik sayesinde güvenli bir su depolama sistemi sunulur. Çelik ile birlikte dayanıklı malzemelerden karıştırılarak elde edilen bu malzeme sayesinde uzun süreli kullanım elde edilir.

  • Beton

Yılların vazgeçilmez maddelerinden birisi de betonlar olmaktadır. Beton kullanımı kolay elde edilmesi ve sağlam olmasıyla tercih edilir. Kullanım alanına göre tercih edildiği takdirde yüksek güvenlik önlemi sağlayacaktır.

2.Yapısal Özellikler

Yapısal anlamda farklılıklardan birisi şekil değişiminden dolayı ortaya çıkıyor. Şekil farklılıkları kullanılan alana uyum sağlaması için elde edilir. Rahat kullanılması, ortama uyum sağlaması dolayısıyla buna göre sipariş verilmelidir. Kullanılacak alana göre hesaplama yapılmalı, şekil kadar hacmi de buna göre seçilmelidir.

  • Silindirik Tasarım

Silindir tasarım adından da anlaşılacağı üzere dik su deposu kullanılması gereken yerlerde tercih edilir. Boyutları sayesinde diğer depolara nazaran daha az yer kaplar. Ev tipinde sık tercih edilen bir model olması dolayısıyla sık sık sipariş edilir. 1 tonluk su deposu başta olmak üzere farklı hacimler de üretilir.

  • Dikdörtgen Tasarım

Yatay su deposu kurulması gereken durumlarda dikdörtgen tasarım tercih edilebilir. Sadece şekil olarak diğer modellerden farklılaşmaktadır. Bunun dışında hacim olarak benzerlik gösterebilir. Örneğin 2 tonluk su deposu olacak şekilde küçük formlarda üretilebilir ancak ihtiyaca göre 10-20 tonluk da satışa sunulmaktadır.

  • Modüler Tasarım

Endüstriyel alanlarda su depolamak için daha fazla alan gerekir. Üretimi rahatlatmak amacıyla kapasitesi yüksek olan su depoları satın alınmalıdır. Bu kapsamda modüler tasarımlar en uygun endüstriyel depolama şeklidir. Genellikle 20 tonluk su deposu modüler yapılarla elde edilerek daha fazla suyun muhafaza edilmesine neden olur.

Tonluk su deposu

Genel itibarıyla tonluk su depolarının montaj yapılma süreci merak edilir. Diğer depolara göre kapasitesinin daha yüksek olması boyutlarının geniş olmasına neden olur. Hacminin artış göstermesi kurulum sırasında dikkatli olunmasının sebeplerinden birisidir. Ancak işini bilen firmalar tarafından bu süreç rahatlıkla yürütülür.

1.Hazırlık Aşaması

Yerleştirme ve kullanım aşamasına geçmeden önce hazırlık yapılması gerekiyor. Hazırlık esnasında da bazı etkenlerden söz ediliyor.

  • Yer Seçimi

Tonluk su deposu için önce bir yerleşim yeri belirlenmelidir. Dış etkenlerden etkilenmeyecek, görünüm sorunu yaratmayacak bir alan olması önemlidir. Aynı zamanda suyun depolanması ve aktarılması adına da doğru tespit yapılmalıdır.

  • Temel Hazırlık

Üretilen deponun ilgili alana parçalarının taşınması ve montaj için hazır hale getirilmesi gerekiyor. Temel hazırlık sürecinde buna yönelik eksikler tamamlanarak montaj aşamasına geçişmesi şarttır.

2.Montaj Süreci

İlk aşamada hazırlıklar tamamlandığı için artık büyük-küçük parçaların birleştirilmesi yani montaj aşamasına geçilir.

  • Parça Montajı

Tek parça halinde getirilemeyen tonluk su depoları bulunur. Örneğin, 10 tonluk su deposu modüler yapıda inşa edilerek götürülebilir. Bu durumdaki depoların parça montajı yapılarak tek parça su deposu elde edilmeye çalışılır.

  • Bağlantılar

Tankın su girişi, su dağıtım kolları, parçalar arasındaki güçlü bağlantı sağlayan parçalar entegre edilir. Bu sayede gerekli tüm alanlar birbiri ile bir hale gelir. Etkileşime hazır hale geldikleri gibi parçaların ayrılma gibi durumu da söz konusu olmaz. Özellikle bağlantıların özel araçlarla sağlanmasıyla sızıntıların önüne geçilir. Deponun basınç ayarları ve vana kısımları entegre edildikten sonra diğer aşamaya geçilir.

  • İzolasyon ve Kaplama

Tonluk su depolarında dış ve iç kaplama, izolasyon büyük öneme sahiptir. Kaplamalar korozyonu engellemek ve suyun ilk günkü gibi kalması konusunda etkilidir. Dış alana yapılan izolasyon ise hava, basınç ve güneş gibi etkenlerden sıvıyı koruyacaktır.

3.Test Kontrol

İşlemler tamamlandıktan sonra test edilmediği takdirde tehlikeli bir durum söz konusu olacaktır. Örneğin, 5 tonluk su deposu testsiz kullanılmaya başlarsa; su sızıntısı, bağlantı açıkları ya da diğer olumsuz unsurlar ortaya çıkabilir. Bundan dolayı mutlaka teste edilmesi şarttır. İki tip test yöntemi bulunur.

  • Su Dolum Testi

İlk testlerden birisi su dolum testidir. Deponun kapasitesine göre tamamen su ile doldurulması gerekir. Yer kalmadan full kapasite doldurulan tonluk su deposunda sızıntı kontrolü yapılır. Bağlantı noktaları kontrol edilerek dışa terleme yapıp yapmadığına göz atılır. Aynı zamana su doluyken basıncının da ne durumda olduğuna bakılır.

  • Kalite Kontrolü

Dışarıdan fark edilen unsurlar kadar su deposunda yer alan bağlantılar, araçların doğru işlevde olup olmadığına göz atılmalıdır. Contaların bağlantı noktaları, vanaların açma-kapama durumu ya da diğer bağlantı elemanları kontrol edilir. İstendik şekilde bağlantıyı oluşturduysa herhangi bir sorun olmadığı kararına varılır.

IMD-İçten Montajlı Modüler Su Deposu İçi

Su Depolarında Basınç Yönetimi ve Güvenlik Sistemleri

Endüstriyel, sanayi ya da ev tipi su depoları tonlarca suyu muhafaza etmesinden dolayı yüksek güvenlik ile saklanmalıdır. Özellikle bu tarz depolarda yer alan basınç oranının doğru ayarlanması şarttır. Basınç ya da diğer unsurlar kontrol edilmediği müddetçe güvenlik açığı oluşturur.

Meksis olarak su depolarımızda belirli güvenlik sistemleri ve basınç yönetim yöntemleri sunuyoruz.

1.Basınç Yönetimi

Söz konusu su depolarında belirli bir oranda basınç olması gerekir. Vanadan çıkış ve kullanış durumunu ayarlamak için basıncın ayarlanması şarttır. Basınçlar yönetmeliğe bağlı olarak da belirlenebilmektedir. Kullanım alanına göre deponun basınç ayarları yapılır.

  • Basınç Regülatörleri

Regülatörler, kullanıldığı alanda su basıncını sabit tutmak gibi görevlere sahiptir. Depoda yer alan sıvı ya da suyun basıncını otomatik olarak kontrol eder. Dış panelde basınç miktarını belirtirken artma veya azalma olduğunda yine otomatik şekilde ayarlama yapar. Basınç miktarı böylece sürekli kontrol altında tutulur.

  • Hidrofor Sistemleri

Endüstriyel tonluk su depolarında daha yüksek basınca ihtiyaç duyulur. Yüksek su basıncı oluşması gereken durumlarda hidrofor sistemleri etkili sonuç verir. Su pompalama yapıldığı sırada basıncı dengelemek ve kontrol etmek gibi işlevleri bulunur.

  • Emniyet Vanaları

Adından da anlaşılacağı üzere emniyet vanaları ortamdaki emniyeti, güvenliği sağlamak için yer alır. Depo içerisinde yüksek basınç algılandığında kendiliğinden çalışarak devreye girecektir. İçeride yer alan basıncı tahliye edip dışarı atarak tehlikeli durumların önüne geçer. 10 ya da 3 tonluk su deposu olması fark etmeksizin kullanılabilir.

2.Güvenlik Sistemleri

Basınç kontrolü sağlayan düzenekler temelde bir güvenlik sistemidir. Ancak güvenlik sistemleri sadece basınç ile sınırlı kalmaz. Farklı alanlarda değişik kontroller sağlayarak su deposunun istenen şekilde çalışmasına olanak sağlar. Genel itibarıyla kullanılabilecek güvenlik sistemleri şu şekildedir:

  • Sızıntı Dedektörleri

Sızıntı bir su deposunun başına gelebilecek en kötü durumlardan birisidir. Ancak elde edilecek sızıntı dedektörleri ile önlem almak mümkündür. Sızıntıları erken tespit eden bu cihaz sayesinde su kayıplarının önüne ciddi bir şekilde geçilir.

  • Basınç Göstergeleri

İçeride yer alan su ve havanın basıncını ölçüm yaparak dışarıdan kontrol edilmesini sağlar. Basıncın sürekli olarak izlenmesine yardımcı olur. Bu sayede gerekli basıncın altına düştüğünde ya da üstüne çıkıldığında alarm ile uyarıda bulunur.

  • Aşırı Dolum Koruması

Her deponun belirli bir kapasitesi vardır ve buna göre tonluk su deposu fiyatları belirlenir. Kapasite üzerine çıkmasını engellemek ve olası olumsuzlukları önlemek için bu güvenlik yöntemi kullanılır. Maksimum ya da belirlenen bir sınıra su ulaştığında ekstra su birikmesinin önüne geçilir.

  • Otomatik Kapama Sistemleri

Olumsuz durumla karşı karşıya kalındığında ani bir şekilde suyun akışının durdurulması gerekir. Bu tarz durumlarda kişisel müdahale zor olabilir. Bunun yerine otomatik kapama sistemleri kullanılır. Dışarıdan müdahale gerekmeksizin otomatik olarak sorun karşısında suyun akışını keser. Bu yüzden hasar ve olası basınç problemleri önlenir.

En Çok Okunan Blog İçeriklerimiz:

Sosyal Medya’da
Meksis as
Meksis Mekanik Sistemler © 2024 | Tüm hakları saklıdır.

Dil

3D Portal

Bilgi Toplumu Hizmetleri

Veri Koruma

Kalite Politikamız